Basilica de la Sagrada Família: Sala Creuer Construction

										

The site of Multi-disicplinary design collaboration and parametric model sharing

SIAL_SagradaFamilia_MarkBurry_MichaelWilson

The Sala Creuer is the space immediately above the vaults of the crossing in the centre of the church and at the base of the main Christ tower. It is flanked by the four evangelist towers. It is a complex meeting place for structure, forces and the people ascending the towers and moving around the building to explore Gaudí’s great work.

Internally it has been resolved as a floating amphitheatre within a a light filled vaulted space articulated by the columns supporting the main tower above. The floating dish allows light to penetrate and enter the oculi in the vaults over the main body of the church below.

This has been a site for research into multi-disicplinary design collaboration and parametric model sharing. It has also seen the most advanced applications of off site pre fabrication to date in the church. Its construction has spanned the period before and after the completion and consecration of the main church interior.

Credits: SIAL: Mark Burry, Jane Burry, Barnaby Bennett, Michael Wilson; Sagrada Familia technical office.

Related projects
THE SOUND OF SPACE

ARC Linkage Grant

Continue reading

Live Data Hackathon

Live Data Hackathon

Continue reading

SmartNodes

SmartNodes is an RMIT University research project in collaboration with industry partner Arup.

Continue reading